Jazz v Poličce slaví

Magické datum 22. 2. 2020 je termínem dalšího Jazzového setkání, a protože se jazzu v Poličce dlouhodobě daří, připadlo na toto datum významné výročí.

Přesně před dvaceti lety, v únoru roku 2000, proběhlo první Jazzové setkání. Konalo se v sále Městského muzea a vystoupilo na něm trio Roberta Balzara. Robert Balzar zde nevystupoval náhodou. Společně s Jiřím Tomanem byl přítomen u prvotní myšlenky pořádat v Poličce Jazzová setkání a rozjezd tradice podpořil i několika dalšími koncerty, na které přizval výborné interprety – Yvonne Sanchez či Dana Bártu. Jazzové publikum od té doby může počítat s pravidelnými koncerty, které se od sezóny 2005/2006 konají každý měsíc.

Polička má mezi jazzovými interprety dobré jméno. Opakovaně k nám přijíždějí ti nejlepší – projekty Eleny Sonenshine, Jany Koubkové, Robert Balzar Trio, kapely Jazz Efterrätt, Lanugo a další. Několikrát na Jazzovém setkání vystoupila legendární zpěvačka Vlasta Průchová, na klubovém podiu si zahrál i světově uznávaný trumpetista Laco Deczi. Čím dál častěji je mezi interprety host ze zahraničí. Zásluhu na této tradici mají v první řadě pořadatelé, Jiří Toman a Divadelní spolek Tyl, kteří domlouvají vystoupení, shánějí peníze a pečují o muzikanty během celého večera. Největším oslavencem 20. výročí Jazzových setkání je ovšem místním publikum. Původní nadšence doplnila řada nových tváří a ať je účast na jednotlivých akcích menší či větší, poličští vždy vytvoří výbornou atmosféru. Právě díky tomu jde o opravdová setkání jazzových muzikantů s lidmi v sále.

Vážení příznivci poličského jazzu, přijměte pozvání na jubilejní Jazzové setkání ke dvacátému výročí, které se uskuteční v Divadelní klubu v sobotu 22. února. Při této příležitosti nemůže zahrát nikdo jiný, než Robert Balzar Trio, nyní vystupující ve složení Vít Křištan - piano, Robert Balzar - kontrabas a Kamil Slezák – bicí.

Divadelní Vánoce - Pepíček, Kreutzblitz do jitrnic a Švanda

Přesně 200 let od prvního odehraného divadla v Poličce můžeme shlédnout hned tři ochotnická představení

Během letošních Vánoc ochotníci připravili speciální výroční nabídku:

23. 12. Kdo zabil Pepíčka? - představení vzniklé u příležitost dvousetletého výročí spolku Tyl a stoletého výročí gymnázia. Hrají studenti gymnázia v Divadelním klubu od 20.00.

25. 12. Kreutzblitz do Jitrnic aneb To nejhorší z dvousetleté historie poličského divadelnictví - sehraje skupina "Mladý kočovníci" v Divadelním klubu od 20.00. Přesně 200 let poté, kdy v Poličce proběhlo vůbec první divadelní představení.

26. 12. Švanda - slavnostní "premiéra" ochotnického velkodivadla s 56 účinkujícími, tanečnicemi, kapelou a zpěvy. Přesně 200 let poté, kdy se Poličkou nesla z divadelních prken Čeština.

První hra sehraná v Poličce byla německá. Jmenovala se Erziehung macht den Menschen. Chrudimské hejtmanství tehdejším nadšencům se skřípěním zubů povolilo hrát divadlo a tak to první proběhlo 25. 12. 1819 na půdě v domě na náměstí (textil). Druhé představení Čech a Němec od Jana Nepomuka Štěpánka proběhlo o den později, tedy 26. 12. 1819. Od té doby se v Poličce hraje ochotnické divadlo prakticky nepřetržitě. Srdečně zve výbor spolku.